نکاتی در مورد نوشتن یک مطلب خوب و گیرا در یک سایت
تفاوتی نمیکند در چه رشتهای یا حرفهای مشغول به کار هستید؛ تفاوتی نمیکند در چه زمینهای قصد دارید مطلبی را منتشر کنید. برای تهیه یک مطلب خوب و ماندگار، باید یک سری اصول کلی را در نوشتن رعایت کرد که در ادامه به مرور آنها خواهیم پرداخت.
1) مطلب شما نیاز به مقدمه دارد
نیاز به مقدمه داشتن به معنای نوشتن کلمه «مقدمه» در ابتدای یک متن نیست. به این معنا است که به خواننده بگوئید مشکل کجا بوده یا به چه دلیلی قصد دارید مطلب جاری را منتشر کنید. بنابراین جهت تهیه یک مطلب خوب، یک راست اصل مطلب را شروع نکنید. لازم است چند سطری در مورد علت انتشار آن توضیح دهید.
2) پیش از انتشار مطلب چندبار آنرا مطالعه کنید
یک مطلب خوب نیاز به جمله بندی مناسب، استفاده از نقطه، ویرگول و امثال آن دارد و بدون استفاده از آنها متن شما هرچقدر هم حرفهای باشد، خواندنش مشکل خواهد بود و جلوه مناسبی نخواهد داشت.
3) سعی کنید در عنوان مطلب خود از کلمات کلیدی استفاده کنید
استفاده از کلمات کلیدی در عنوان مطالب، جستجوی آنها را برای خواننده سادهتر کرده و همچنین کمک بزرگی است به موتورهای جستجو در یافتن نتایجی بهتر.
4) تکرار کلمات و جملات یکسان را در متن خود به حداقل برسانید
برای مثال مدام در متن خود جمله «همانطور که ملاحظه میکنید» را تکرار نکنید. استفاده از افعال تکراری و جملات تکراری در یک متن باید حداقل باشند. برای نمونه اگر جمله جاری به «میشود» ختم خواهد شد، جمله بعدی را به «میگردد» ختم کنید. اگر جملهای دارای کلمات «برای مثال» است، جمله بعدی بهتر است به همراه کلمات «برای نمونه» باشد.
5) از جملات طولانی استفاده نکنید
یک جمله باید حداکثر یک سطر یا یک سطر و نصفی طول داشته باشد و گرنه خواننده را به شدت در دنبال کردن آن به زحمت خواهید انداخت. جملات طولانی را به جملاتی کوتاهتر خرد کنید.
6) استفاده از علامت تعجب را به حداقل برسانید
اشخاصی که مدام از چندین علامت تعجب پشت سرهم استفاده میکنند یا مدام از علامت سؤال به همراه چندین علامت تعجب بهره میگیرند، حس مسخره کردن شخص مقابل و همچنین عدم تعادل روانی خود را القاء میکنند.
7) در متن خود از تصاویر استفاده کنید
انسان موجودی است بصری. قدرت یادگیری ما از طریق دیدن چند برابر زمانی است که از طریق شنیدن یا خواندن نسبت به فراگیری مطلبی اقدام میکنیم.
« ما ...
10 درصد چیزهایی را که میخوانیم
20 درصد چیزهایی را که میشنویم
30 درصد چیزهایی را که میبینیم
50 درصد چیزهایی را که میبینیم و میشنویم
70 درصد چیزهایی را که در موردشان بحث میکنیم
80 درصد چیزهایی را که تجربه میکنیم
95 درصد چیزهایی را که به دیگران میآموزیم
... یاد میگیریم
»
8) اگر در سایتی مطلب مینویسید، اهداف کلی آنرا حفظ کنید
اگر نام سایت شما برنامه نویسی است، خواننده به دنبال شعر، داستان و یا مطالب خیلی شخصی و خصوصی شما نمیگردد. سایتهای زیادی هستند که به این مقولهها میپردازند و خیلی زود سطح کاری خود را به این ترتیب به حداقل تنزل خواهید داد.
9) به صفحات داخلی سایت خود لینک دهید
در مطلب تهیه شده سعی کنید به مطالب مشابه داخلی سایت خود لینک دهید. احتمال کپی شدن مطالب شما بسیار زیاد است. به این ترتیب میتوانید خوانندهها را در لابلای متن خود به مرجع اصلی هدایت کنید.
10) دست به اختراع برچسبهای جدید، پراکنده و بیهوده نزنید
اگر گروه بندی مطالب یک سایت بر اساس برچسبها است و تاکنون برچسبهای متعددی تعریف شده است، بهتر است از همانها استفاده کنید تا اینکه دست به اختراع زده و یک برچسب کاملا جدید را ثبت کنید. برای مثال اگر مطلب شما در مورد Entity framework است و تا کنون 20 مطلب ذیل این گروه ثبت شده، اختراع برچسب جدید EF Code first نه تنها کمکی نخواهد کرد، بلکه خوانندهای را که به دنبال یافتن مطالب یک گروه خاص است، سر در گم میکند. یا اگر قصد دارید یک برچسب کاملا جدید را اضافه کنید، حتما از یک برچسب کلی موجود نیز استفاده کنید تا روابط بین مطالب حفظ شوند.
11) مطالب شما بهتر است یک قسمت نتیجه گیری نیز داشته باشد
بهتر است در پایان یک مطلب، خلاصه بحث، پیشنهادها یا حتی سؤالاتی را مطرح کنید تا بتوانید خواننده را تا حدودی وادار به عکس العمل نمائید.
12) تا حد امکان از منابع سایت خود استفاده کنید
اگر قرار است تصویری در متن قرار گیرد، اگر نیاز است فایلی در سایت مطرح شود، بهتر است این موارد در سایت جاری هاست شوند؛ تا اینکه تصویر یک سایت دیگر را مستقیما در سایت خود لینک کنیم.
13) معرفی منابع
نیازی نیست در یک سایت، همانند مقالات علمی، در انتهای مطلب لیست منابع را ذکر نمود. در اینجا میشود قسمتی از جملات را به منبع استفاده شده لینک کرد. به این ترتیب دقیقا مشخص میشود هر قسمت و هر جملهای از چه ماخذی استفاده کرده و پیگیری آن سادهتر میشود.
14) تصاویر ارائه شده را فشرده کنید
فرمت مناسب ارائه تصویر در یک سایت bmp نیست. بهترین فرمت برای سایتها png است؛ از لحاظ حفظ تعداد رنگ و همچنین کاهش حجم. به علاوه ابزارهای زیادی برای کاهش حجم فایلهای png با حداقل افت کیفیت وجود دارند.
15) در مورد کدهای خود توضیح دهید
این مورد خصوصا به سایتهای برنامه نویسی مرتبط میشود. اینکه چند سطر کد بدون توضیح را در یک مطلب قرار دادهاید، نه لطفی است و نه اهمیتی دارد! هزاران هزار سطر از این دست کدها در GitHub، CodPlex و sourceforge وجود دارند. فرق کار شما با آنها در چیست؟
باید یک قسمت «توضیحات» ذیل کدهای ارائه شده وجود داشته باشد. همان نکاتی را که حین تهیه کدها در ذهن داشتید باید بتوانید توضیح دهید و گرنه ... کار شما ارزشی نخواهد داشت.
16) مطالب تجربی شما باید قابلیت تولید مجدد داشته باشند
برای مثال امروز در حین کار به یک مطلب جدید برخوردهاید که قصد دارید آنرا به اشتراک بگذارید. ذکر این نکته جدید به تنهایی کافی نیست. باید ابتدا بتوانید ذهن خواننده را جهت رسیدن به وضعیتی که قرار داشتید، آماده کنید. اگر قصد دارید قطعه کدی را به اشتراک بگذارید، خواننده باید بتواند این قطعه از پازل را در کنار قطعات دیگری که برای او ترسیم خواهید کرد، جای دهد. یا حداقل بتواند قطعه کد شما را بدون خطا کامپایل کند.
17) یک راست به سراغ کدنویسی و اصل مطلب نروید
اگر قرار است در مورد یک فناوری جدید در طی چند جلسه بحث کنید، لازم است یک جلسه کامل در مورد «چرا به این فناوری نیاز داریم» توضیح دهید. بنابراین ذکر اینکه بدون مقدمه به سراغ کدنویسی میرویم، سؤالات بسیاری را به جا خواهند گذاشت مانند ... «مشکل روشهای قبلی چی هست؟» «مزیت این روش جدید در کجاست؟» و تا نتوانید این مسایل را شرح دهید، کار شما خریدار نخواهد داشت.
18) در زبان فارسی نیم فاصلهها را رعایت کنید
در نگارش زبان فارسی فرق است بین «آمده ام» و «آمدهام» و یا «می شود» را باید «میشود» نوشت. میشود اندکی وقت گذاشت و با مبحث نیم فاصله آشنا شد .
در کل کار کردن در یک محیط گروهی و چند نویسندهای، به مرور زمان تجربههایی را به همراه خواهند داشت که با به اشتراک گذاشتن آنها و یا طرح صریح آنها، میتوان از تکرار اشتباهات متداول جلوگیری کرد.